Wandelingen
Beste honden- en natuur-liefhebber.

We vinden het fijn dat u met uw trouwe viervoeter komt wandelen. Mogen we je wel vragen hem steeds aan de leiband te houden en de aangeduide paden te volgen?
Op die manier vermijdt u confrontaties met andere gebruikers van dit bos. Dat zijn zowel wandelaars, fietsers als ruiters. Maar natuurlijk ook de dieren die in het bos leven.
Deze ree werd achtervolgd door een loslopende hond.
Ze kon weliswaar ontsnappen, maar stuikte even later van stress in elkaar.
Wandeling 1 – Rond het heiblok

KNOOPPUNTEN: 20-48-42-19-20

2,6 km – 1,1 km verhard – 1,5 km niet verhard
We vertrekken aan het knooppunt 20 gelegen bij het boshuisje en het bezoekerscentrum. We volgen de weg in noordelijke richting, naar knooppunt 48. Dit is de Grensweg, de oude grens tussen Zoersel-Westmalle en Halle. Het was tevens de westgrens van het domein Hooidonk dat de paters Bernardijnen van Hemiksem bezaten van 1233 tot 1795. Links van ons ligt het erkende natuurreservaat Het Heiblok dat beheerd wordt door de Vrienden van het Boshuisje en het Zoerselbos i.s.m. Natuurpunt. Vanaf knooppunt 48 volgen we naar links een klein stukje van de Berkemei. Deze straat dankt zijn naam aan de herberg ‘De Berkemei’ die zich in deze straat bevond. Berkemei betekent “bundel jonge berkentakken”. Deze werden aan de gevel aangebracht om te melden dat er een nieuw vat bier was aangestoken. We draaien links af de Schegelbaan in. Deze is genoemd naar het Zandhovense gehucht “Het Schegel”. Deze baan vormde de verbinding tussen Zandhoven en Brecht. Tot in de jaren ’60 was ze onverhard. Op de kruising van de Schegelbaan en de Peggerstraat (knooppunt 19) ligt de herberg “In de wandeling”. Deze herberg dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. De toenmalige eigenaar Ivo Van den Bulck (bijgenaamd Janneke Ivo) was veekoopman. In het dialect is dit een “pegger”, vandaar de naam Peggerstraat. Nu is “In de wandeling” een horecazaak waar spijs en drank in allerlei vormen geserveerd worden. Links volgen we het pad langs de parking van het Zoerselbos. We slaan op tijd linksaf en via een klein bospaadje komen we opnieuw uit aan het bezoekerscentrum en het Boshuisje, twee van de drie boswachterswoningen die het Zoerselbos vroeger rijk was.
Wandeling 2 – Boshuiswandeling

KNOOPPUNTEN:
20 - 41 – 24 – 25 – 23 – 22 – 30 – 21 – 48 – 20
5,8 km waarvan 0,6 km verhard

Variante voor kinderwagens en rolstoelen:
20 – 41 – 25 – 23 – 22 – 53 – 33 – 30 – 21 – 48 – 42 – 19 – 20
6,3 km over verhard wandelpad (4,6 km) en verharde wegen (1,7 km)

We vertrekken aan het knooppunt 20 gelegen bij het boshuisje en het bezoekerscentrum.  Het Boshuisje is een voormalige boswachterswoning die gebouwd werd kort na 1800.  Kort na de eerste wereldoorlog werd het bekend als het huisje van de Loteling uit de gelijknamige roman van Hendrik Conscience. De loteling was wel geen bestaand figuur, maar vast staat dat Conscience zijn fictief verhaal in het Boshuisje situeerde.
Bij het begin van de wandeling steken we de Tappelbeek over. Deze loopt van noord tot zuid door het Zoerselbos. De spui die we oversteken diende om de Hooidonkse Beemden te bevloeien en zodoende een hogere hooiopbrengst te bekomen. 100 meter verder zien we links onder bos de oude visvijvers die door de paters Bernardijnen tijdens de 18e eeuw aangelegd werden. Aan knooppunt 25, draaien we links af en lopen langsheen de verkaveling “Ten Bos”. Deze ligt midden in het Zoerselbos en werd gerealiseerd op het einde van de jaren’60 van de vorige eeuw. Het was de bedoeling het hele Zoerselbos op dezelfde manier te verkavelen.
Knooppunt 23 ligt op de Antwerpse Dreef. Deze verbond het Zoerselhof, de residentie van de Paters bernardijnen, met de steenweg Antwerpen-Turnhout te Sint-Antonius. Aan knooppunt 22 komen we in het Schriekbos. Hier gebeurde de eerste grote dennenaanplant in de Kempen (1718). Het was de bedoeling de hele Schriekheide om te zetten in naaldbos. De paters konden slechts 70 ha realiseren. De Franse Revolutie maakte een einde aan hun plannen.
Via knooppunten 30, 21 en 48 komen we op de oude grens tussen Westmalle-Zoersel  en Halle.
Wandeling 3 – Hooidonkboswandeling

KNOOPPUNTEN:
20 – 41 – 25 – 52 – 51 - 40 – 44 – 46 – 45 – 29 – 23 – 22 – 30 – 21 – 48 - 20
10,1 km waarvan 1,4 km verhard

Deze wandeling loopt grotendeels door het oude Hooidonkbos, dat de oude oorspronkelijke kern was van het domein van de Sint-Bernardsabdij. Bij knooppunt 20 waar we vertrekken staan 2 van de 3 boswachterswoningen die het Zoerselbos rijk was, namelijk het Boshuisje en het huidige bezoekerscentrum Zoerselbos. Het Klein Boshuis of het Boshuisje is alom gekend als herberg en lokalisatie van de roman “de Loteling” van Hendrik Conscience.  We volgen het Bosstraatje en de Halse Dreef richting verkaveling “Ten Bos”. Deze ligt midden in het Zoerselbos en werd gerealiseerd in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Vanaf knooppunt 25 lopen we verder langs de Zoerselbosdreef richting knooppunt 52. Hier staat het Groot Boshuis dat dateert van 1828. Vandaar gaat het rechtsaf, langs knooppunt 51 en 40, door het Voorste Bos dat een deel is van het Hooidonkbos. We kruisen opnieuw de Zoerselbosdreef en komen via knooppunt 44 aan de ingang van het Zoerselhof. Dit gebouw dateert van 1790 en was het verblijf van de pater provisor van de Sint-Bernardsabdij die de goederen die de abdij hier bezat(ca. 800ha)  beheerder. We lopen verder door het Gemeentebos naar knooppunt 46. Hier staan de Voorste Hoeven die ook in eigendom van de abdij waren. De monumentale schuur diende gezamenlijk voor de twee boerderijen. Tussen knooppunten 45 en 29 komen we voorbij Huize Monnikenheide vzw. Voorbij knooppunt 29 zien we rechts een boerderij die de naam Schaapskooi draagt. Dit verwijst naar de schutskooi die hier in vroegere tijden dieren opving die verdwaald waren op de heide die destijds honderden hectaren groot was. Aan knooppunt 23 draaien we rechtsaf en via de Antwerpsedreef, waarop één van de vier spuien op de Tappelbeek ligt, komen we in het Schriekbos, dat één van de oudste dennenaanplantingen van de Kempen is.
Langs de oude grensweg die de grens vormde tussen Zoersel-Westmalle en Halle bereiken we opnieuw het bezoekerscentrum en het Boshuisje.DOWNLOAD hier de route
DOWNLOAD hier de route
DOWNLOAD hier de route
Rechts klikken en "Doel opslaan als" kiezen in IEXPLORER
of gewoon aanklikken in Google CHROME
Wandeling aanvragen

Wanneer u eens een geleide wandeling wil maken met familie of een groep vrienden, dan organiseren onze gidsen dit graag voor u, mits een kleine vergoeding weliswaar.
Vraag zo’n wandeling wel tijdig aan, zo kunnen we alles goed voorbereiden en afspreken.

Wanneer je meer te weten wil komen over één van de wandelingen of wanneer je een geleide wandeling wil aanvragen, neem dan contact op met info@zoerselbos.be.Rechts klikken en "Doel opslaan als" kiezen in IEXPLORER
of gewoon aanklikken in Google CHROME
Rechts klikken en "Doel opslaan als" kiezen in IEXPLORER
of gewoon aanklikken in Google CHROME
Contactgegevens :
Bezoekerscentrum Zoerselbos
Boshuisweg 2     2980 Zoersel

Email Info@zoerselbos.be